Comunicat de presa

Comunicat de presa

       
COMUNICAT DE PRESĂ

 

În conformitate cu decizia Comitetului Comun de Selecție a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, în data de 15 noiembrie 2016 a fost semnat contractul de finanțare a proiectului proiectului cod 15.3.1.051, eMS-ROBG121  – “JEROME - Capabilități și interoperabilitate pentru  intervenția comună română-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic-biologic-radiologic-nuclear-explozivi de mare putere inițiat și coordonat de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, institut aflat in coordonarea Ministerului Cercetarii si Inovarii, in parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul de Interne al Bulgariei. Proiectul in valoare totala de 5,999,095 €, finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, precum si bugetele de stat ale Romaniei si Bulgariei, urmeaza a se derula pe o perioada de 18 luni, si se adresează necesității de dezvoltare a serviciilor de urgență privind capacitățile de răspuns și remediere, derivată din modificările recente ale legislațiilor naționale. Acesta are ca scop îmbunătățirea activităților de teren specifice desfășurate de structurile de poliție specializate, imediat după un eveniment care implică amenințări chimice- biologice- radiologice-nucleare- explozibil de randament înalt (CBRNe). Echipamente mobile identice vor fi furnizate unităților de poliție de intervenție CBRNe, din ambele părți ale frontierei, permițându-le să colecteze date pentru a caracteriza situația în ceea ce privește tipul de eveniment, amplitudinea sa și definirea responsabilităților, obținând în același timp controlul asupra situației și asigurarea zonei. Dispozitivele de detectare rapidă a contaminanților CBR vor fi furnizate împreună cu mijloacele necesare pentru transferul de date către autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, permițând astfel un răspuns adecvat și eficient

Echipamente dedicate analizelor probelor colectate de către unitățile operative vor fi folosite de către INCDFM, pentru a realiza estimările necesare în vederea evaluării efectelor pe termen lung și posibilitățile de diminuare ale acestora.

Astfel, proiectul prevede mijloacele pentru implementarea Deciziei E.C. 2008/617/JHA privind cooperarea transfrontalieră între unitățile de intervenție specială, cu scopul de a realiza o gestionare regională integrată a urgențelor CBRNe. 

Website proiect: www.jerome-robg.eu

 

 


www.interregrobg.eu

Proiectul “JEROME – Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția română-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic-biologic-radiologic-nuclear-explozivi” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.