Comunicat de presa

Comunicat de presa

       
COMUNICAT DE PRESĂ

 

PROIECTUL JEROME

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Poliția Română și S.U.C.T. Bulgaria au derulat, în perioada noiembrie 2016 – mai 2018, proiectul „JEROME - Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția comună româno-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic – biologic – radiologic – nuclear- explozivi de mare putere”.

Principalul obiectiv al acestuia a fost realizarea unui transfer de expertiză, printr-un antrenament în comun cu partenerii bulgari, axat pe cooperarea în cazul producerii unui eveniment pe teritoriul României sau Bulgariei.

În perioada noiembrie 2016 – mai 2018, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Poliția Română și S.U.C.T. Bulgaria (Unitatea de Combatere a Terorismului) au derulat proiectul „JEROME - Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția comună româno-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic – biologic – radiologic – nuclear-explozivi de mare putere”.

Acesta a urmărit realizarea unui transfer de expertiză, printr-un antrenament în comun cu partenerii bulgari, axat pe cooperarea în cazul producerii unui astfel de eveniment pe teritoriul României sau Bulgariei.

De asemenea, în cadrul proiectului, Poliția Română – Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a beneficiat de 4 autospeciale, echipate pentru intervenția la evenimentele care implică amenințări chimice – biologice- radiologice – nucleare – explozibil de mare putere, prelevarea de probe și transportul acestora.

Aceste echipamente permit unităților de intervenție să colecteze date pentru a caracteriza situația în ceea ce privește tipul de eveniment, amplitudinea sa și definirea responsabilităților, obținând în același timp controlul asupra situației și asigurarea zonei de intervenție.

Dispozitivele de detectare rapidă a contaminaților CBR au fost furnizate împreună cu mijloacele necesare pentru transferul de date către autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, permițând astfel un răspuns adecvat și eficient.

Echipamentele dedicate analizelor probelor colectate de unitățile operative vor fi folosite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, pentru a realiza estimările necesare în vederea evaluării efectelor pe termen lung și posibilitățile de diminuare a acestora.

Astfel, proiectul prevede mijloacele pentru implementarea Deciziei E.C. 2008/617/ JHA, privind cooperarea transfrontalieră între unitățile de intervenție specială, cu scopul de a realiza o gestionare regională integrată a urgențelor CBRNe.

Cu o valoare totală de 5.999.095 de euro, proiectul a fost finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, precum și din bugetele de stat ale României și Bulgariei, iar durata de implementare a acestuia a fost de 18 luni.

 

 


www.interregrobg.eu

Proiectul “JEROME – Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția română-bulgară, de specialitate, la eveniment chimic-biologic-radiologic-nuclear-explozivi” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.